sadaya Kategori
ENEN

News industri

Bumi> Blog&Warta > News industri

Toughening plastik sareng téknologi modifikasi, baca ieu cekap!

Waktos: 2023-04-24 09:28:05 Hit: 30

665d-5a6c171a599361d07d973da640d65ded

Kiwari, plastik anu dirobih maénkeun peran anu langkung penting dina kahirupan nasional, khususna dina séktor otomotif sareng perkakas bumi, dimana aranjeunna maénkeun peran anu teu tiasa diganti. Pikeun seueur kategori téknologi palastik anu dirobih, téknologi panyawat plastik parantos ditaliti sareng diperhatoskeun ku kalangan akademik sareng industri, sabab kateguhan bahan sering maénkeun peran anu penting dina aplikasi produk. Kuring bakal ngajawab sababaraha patarosan ngeunaan toughening plastik:


   1. Kumaha kateguhan plastik diuji sareng dievaluasi?

 

   2. Naon prinsip toughening plastik?

 

   3. Naon métode toughening sadia pikeun plastik?

 

   4. Naon agén toughening nu ilahar dipaké?

 

   5. Kumaha ngartos toughening mimitina kudu ningkatkeun kapasitas?

 

Karakteristik kateguhan palastik

 

Nu leuwih gede rigidity tina bahan kurang rentan ka deformasi, nu gede kateguhan leuwih rentan ka deformasi.

 

Kateguhan, sabalikna tina rigidity, mangrupakeun sipat anu ngagambarkeun betah deformasi obyék, nu leuwih gede rigidity bahan kirang rawan deformasi, nu leuwih gede kateguhan leuwih rentan ka deformasi. Sacara umum, beuki rigidity nu, karasa bahan, kakuatan tensile, modulus tensile (modulus Young urang), kakuatan bending, bending modulus leuwih badag; sabalikna, nu leuwih gede kateguhan, nu gede elongation di putus jeung kakuatan dampak. Kakuatan dampak nyaéta kakuatan sampel atawa bagian pikeun tahan dampak, biasana nujul kana énergi diserep ku sampel saméméh beubeulahan. Kakuatan dampak beda-beda gumantung kana bentuk sampel, metode tés sareng kaayaan sampel, ku kituna henteu tiasa digolongkeun salaku sipat bahan dasar.

 

Hasil anu dicandak tina metode uji dampak anu béda henteu tiasa dibandingkeun

Métode uji dampak, dumasar kana suhu uji, aya dampak suhu kamar, dampak suhu rendah sareng dampak suhu luhur; nurutkeun kaayaan stress specimen, bisa dibagi kana bending dampak - beam basajan tur dampak beam cantilever, dampak tensile, dampak torsional sarta dampak geser; Numutkeun énergi anu dianggo sareng jumlah dampak, tiasa dibagi kana dampak énergi anu ageung sareng uji dampak énergi anu alit. Bahan anu béda atanapi kagunaan anu béda-béda tiasa milih metode uji dampak anu béda, sareng kéngingkeun hasil anu béda, hasilna ieu henteu tiasa dibandingkeun.

 

Mékanisme toughening sareng faktor pangaruh tina plastik

 

(A) Téori pita pola-geser pérak

 

Dina sistem blending plastik karét-toughened, peran partikel karét utamana dina dua aspék:

Di hiji sisi, salaku puseur konsentrasi stress, induksi matrix pikeun ngahasilkeun angka nu gede ngarupakeun garis pérak jeung band geser; di sisi séjén, ngadalikeun ngembangkeun garis pérak ambéh garis pérak nungtungan dina waktu sarta teu ngamekarkeun kana retakan destructive.

 

Médan tegangan dina tungtung sisikian pérak tiasa nyababkeun pita geser sareng ngajantenkeun bijil pérak tamat. Ogé eureun ngembangkeun silvering lamun expands kana zone geser. Generasi sareng pamekaran sajumlah ageung Silverline sareng pita geser nyéépkeun énergi anu ageung nalika bahanna katekenan, sahingga ngajantenkeun bahan langkung lentur. Silvering sacara makroskopis diwujudkeun salaku fenomena pemutihan setrés, sedengkeun geseran banding dikaitkeun sareng kerah rupa, anu béda-béda dina substrat plastik anu béda.

 

Contona, HIPS kateguhan matrix leutik, silvering, whitening stress, ngaronjat volume silvering, dimensi transverse dasarna unchanged, tensile tanpa beuheung rupa; PVC toughened, kateguhan matrix téh badag, ngahasilkeun utamana disababkeun ku band geser, aya beuheung rupa, euweuh stress whitening; HIPS / PPO, silvering, band geser nempatan proporsi signifikan, beuheung rupa jeung fenomena whitening stress dina waktos anu sareng.

 

(B) faktor anu mangaruhan pangaruh palastik toughening utamana tilu titik

1, karakteristik résin dasar

Panalungtikan némbongkeun yén ngaronjatkeun kateguhan résin matrix kondusif pikeun ngaronjatkeun éfék toughening tina plastik toughened, ngaronjatkeun kateguhan résin matrix bisa dihontal ngaliwatan cara di handap ieu: ningkatkeun beurat molekular résin matrix, ku kituna beurat molekular. distribusi jadi sempit; ningkatkeun kateguhan ku ngadalikeun naha kristalisasi sareng kristalinitas, ukuran kristal sareng bentuk kristal. Contona, agén nucleating ditambahkeun kana PP pikeun ngaronjatkeun laju kristalisasi jeung nyaring kristal, sahingga ngaronjatkeun kateguhan narekahan.

 

2. Toughening sipat agén jeung dosage

(1) pangaruh agén toughening dispersed ukuran partikel fase - pikeun plastik toughened elastomeric, karakteristik résin basa béda, nilai pangalusna tina ukuran partikel fase dispersed of elastomer nu teu sarua. Contona, nilai pangalusna ukuran partikel karét di HIPS nyaeta 0.8 ~ 1.3μm, ukuran partikel pangalusna di ABS nyaeta ngeunaan 0.3μm, sarta ukuran partikel pangalusna dina PVC-dirobah ABS nyaeta ngeunaan 0.1μm.

(2) Pangaruh dosis agén toughening - Aya nilai optimum tina tambahan agén toughening, nu patali jeung parameter spasi partikel.

(3) Pangaruh suhu transisi kaca agén toughening - umumna handap suhu transisi kaca elastomer, nu hadé pangaruh toughening.

(4) Pangaruh kakuatan interfacial tina agén toughening jeung résin dasar - sistem béda, pangaruh kakuatan beungkeut panganteur dina pangaruh toughening variasina.

(5) Pangaruh struktur agén toughening elastomeric - sarta tipe elastomer, gelar cross-linking, jsb.

 

3, gaya beungkeutan antara dua fase

A beungkeut alus antara dua fase bisa nyieun stress bisa éféktif ditransfer antara fase pikeun meakeun leuwih énergi, nu hadé kinerja sakabéh palastik makro, utamana pamutahiran paling signifikan dina kakuatan dampak. Biasana gaya beungkeutan ieu tiasa dipikaharti salaku interaksi antara dua fase, kopolimerisasi tandur sareng kopolimerisasi blok mangrupikeun metode anu khas pikeun ningkatkeun kakuatan beungkeutan dua fase, bédana nyaéta ngabentuk beungkeut kimiawi ngaliwatan sintésis kimiawi, sapertos tandur. kopolimer HIPS, ABS, kopolimer blok SBS, poliuretan.

 

Pikeun agén toughening ka toughen plastik, éta milik metoda compounding fisik. Sistim blending idéal kedah dua komponén anu sawaréh cocog jeung unggal fase, aya hiji lapisan panganteur antara fase, dina lapisan panganteur tina dua ranté molekul polimér diffuse silih, aya gradién konsentrasi jelas, ku ngaronjatkeun kasaluyuan antara. komponén blended, ambéh maranéhanana boga beungkeut alus, lajeng ningkatkeun difusi tina difusi panganteur, ngaronjatkeun ketebalan tina lapisan panganteur. Ieu mangrupikeun téknologi konci pikeun nguatkeun plastik sareng nyiapkeun alloy polimér - téknologi kasaluyuan polimér!

 

Kaayaan naon anu peryogi kateguhan? Naon metodeu?

 

(A) Naon anu peryogi pikeun toughening

 

1, résin sintétik sorangan teu cukup tangguh, perlu ningkatkeun kateguhan pikeun minuhan pamakéan paménta, kayaning GPPS, homopolymer PP, jsb.

 

2, nyata ngaronjatkeun kateguhan tina plastik, pikeun ngahontal super kateguhan, lingkungan suhu low, syarat pamakéan jangka panjang, kayaning nilon super tangguh.

 

3, résin geus kaeusi, retardant seuneu jeung modifikasi séjén disababkeun ku turunna kinerja bahan, dina waktu ieu kudu toughening éféktif.

 

(B) kumaha ngabagi métode toughening plastik

 

1, karét elastomer toughening: EPR (étilena propiléna diene), EPDM (EPDM), karét butadiena (BR), karét alam (NR), karét isobutylene (IBR), karét nitrile (NBR), jeung sajabana, lumaku pikeun sakabéh résin plastik. modifikasi toughening.

 

2, elastomer thermoplastic toughening: SBS, SEBS, POE, TPO, TPV, jeung sajabana, lolobana dipaké pikeun polyolefin atawa résin non-polar toughening, pikeun poliéster, polyamide jeung grup fungsi polar séjén ngandung polimér toughening kudu nambahkeun compatibilizer a.

 

3, kopolimer cangkang inti sareng kateguhan terpolymer réaktif: ACR (acrylates), MBS (métil akrilat - butadién - kopolimer stiréna), PTW (étilena - butil akrilat - kopolimer glycidyl methacrylate), E-MA - GMA (étilena - métil akrilat - glycidyl methacrylate copolymer), jsb., lolobana dipaké dina plastik rékayasa jeung-suhu luhur polimér tahan Alloy toughening.

 

4, kateguhan tinggi palastik blending toughening: PP / PA, PP / ABS, Pa / ABS, hips / PPO, PPS / PA, PC / ABS, PC / PBT, jsb, téhnologi alloy polimér mangrupa cara penting pikeun nyiapkeun kateguhan tinggi. plastik rékayasa.

 

5, cara séjén pikeun toughening: nano-partikel toughening (kayaning nano-CaCO3), résin sarin (DuPont metal ionomer) toughening, jsb;

 

Plastik umum umumna diala ku polimérisasi tambahan radikal bébas, ranté utama molekular jeung ranté samping teu ngandung gugus polar, toughened ku nambahkeun partikel karét sarta partikel elastomer bisa ménta éfék toughening hadé; jeung plastik rékayasa umumna diala ku polimérisasi kondensasi, ranté samping ranté molekular atawa grup tungtung ngandung gugus polar, toughened ku nambahkeun functionalized karét atawa partikel elastomer kateguhan luhur.

résinAgén toughening ilahar dipakéAgen toughening ilahar dipaké pikeun toughening modifikasi
PolyolefinNR, EPR, EPDM, SBS, SEBS, EVAPOE, EPDM
PVCNBR, MBS, CPE, TPU, ABS, ACRCPE, ACR
ABSCPE, ACR, bubuk karét Highbubuk karét tinggi
PCMBS, karét acrylate anu ngandung silikonMBS
PBT/PETE-GMA,EPDM-GMA,POE-GMA,Core-shell copolymers, ionomerPOE-GMA, E-MA-GMA
PA

NBR, EPDM, SBS, SEBS sareng POE sareng kopolimer graft anu saluyu, kopolimer cangkang inti

.UHMWPE,TAPE

POE-MA, SEBS-MA, EPDM-MA
PPOHIPS, SEBS-MA, POE-MAhips
PPSSEBS-MA, HDPE-MA, TLCP, ionomer, PTFE, E-MA-GMASEBS-MA,E-MA-

Kumaha ngartos konci pikeun toughening nyaéta ningkatkeun kapasitas?

 

Umumna disebutkeun, plastik nyerep tur dissipate énergi dina prosés debonding panganteur, cavitation jeung matrix geser ngahasilkeun lamun subjected kana gaya éksternal, iwal résin palastik non-polar nu bisa toughened ku langsung nambahkeun partikel elastomeric kalawan kasaluyuan alus (prinsip kasaluyuan sarupa). , résin polar séjén butuh capacitance éféktif pikeun ngahontal tujuan ahir toughening. Sababaraha jinis kopolimer tandur anu disebatkeun sateuacana salaku agén tangguh bakal gaduh interaksi anu kuat sareng substrat, contona:

 

(1) Toughening kalawan tipe gugus fungsi epoxy: grup epoxy muka cingcin lajeng meta jeung gugus hidroksil terminal polimér, gugus karboksil atawa gugus amina dina réaksi tambahan.

 

(2) Inti-cangkang toughening: gugus fungsi luar sapinuhna cocog sareng komponén tur karét muterkeun éfék toughening.

 

(3) Ionomer tipe toughening: kalayan bantuan complexation antara ion logam jeung akar asam karboksilat ranté polimér pikeun ngabentuk jaringan cross-numbu fisik, sahingga maénkeun peran toughening.

 

 Kanyataanna, lamun agén toughening dianggap salaku kelas polimér, bisa jadi manjangkeun prinsip capacitating ieu ka sadaya campuran polimér. Tabel di handap ieu, persiapan industri campuran polimér mangpaat, kapasitansi réaktif nyaéta téknologi anu kedah urang anggo, teras agén toughening gaduh hartos anu béda, "toughening compatibilizer", "interface emulsifier" judulna khususna grafis!

 

Kasimpulanana, palastik toughening, naha pikeun plastik kristalin atawa plastik amorf sarua pentingna, sarta ti plastik umum-Tujuan, plastik rékayasa ka plastik rékayasa husus pikeun laun ningkatkeun daya tahan panas anak, harga ongkos ogé rising, ku kituna résistansi panas tina toughening. agén, résistansi sepuh, jsb nempatkeun maju syarat luhur, tapi ogé dina téhnologi toughening modifikasi palastik hiji test badag, sarta pangpentingna oge paling kritis nyaeta na matrix sarta Komponén pikeun ngajaga kasaluyuan alus!


kategori panas